
مدارک، هزینه و مراحل نقل و انتقال سند خودرو
سند زدن مهمترین بخش معامله و خرید خودرو دست دوم است و اگر تجربه کافی در اینباره نداشته باشید ممکن است حسابی به دردسر بیفتید. اگر میخواهید خودروی دست دوم خودتان را که از فروشنده یا دلال خریدهاید سند بزنید، توصیهها و نکات مربوط به مراحل خرید و فروش یا هزینه نقل و انتقال خودرو را دقیق بخوانید.
تنظیم قرارداد
اولین قدم از مراحل انتقال سند خودرو، تنظیم قرارداد بین خریدار و فروشنده است. با این کار فرآیند انتقال سند شکل رسمی به خود میگیرد. قراردادی که نوشته میشود باید شامل مواردی چون موارد زیر شود:
- مشخصات کامل خودرو از جمله رنگ، مدل، دوگانه سوز بودن یودن یا فقط بنزینی بودن خودرو، وسایل موجود در خودرو و …
- قیمت تمام شده خودرو که خریدار پرداخت میکند
- زمان تحویل خودرو و مدارک آن (بیمه شخص ثالث، کارت سوخت و …) از طرف فروشنده
- زمان تعویض پلاک
- تعیین مسولیت برای مواردی مانند پرداخت بدهیها و جریمهها و عوارض سالانه شهرداری
- تعیین تکلیف برای پرداخت مالیات
- تعیین زمان برای حضور و مراجعه دو طرف معامله در دفتر خانه
علاوه بر این موارد، هر آنچه ممکن است درآینده باعث ایجاد مشکل شود، باید در قولنامه قید شود. در نهایت بعد ازنوشتن قرارداد فروش خودرو و بسته به مدل آن، باید هزینهاش پرداخت شود.
تعویض پلاک
یکی از مراحل خرید و فروش خودرو تعویض پلاک آن است. بعد از اینکه قولنامه بین خریدار و فروشنده نوشته شد، آنها باید به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنند. به یاد داشته باشید که برای فک پلاک و نصب پلاک جدید در مراکز تعویض پلاک، فروشنده و خریدار هر دو باید حضور داشته باشند. چنانچه به هر دلیلی این امکان وجود نداشت، فروشنده باید با دادن وکالت به خریدار، اختیار تعویض پلاک را به او بدهد و بعد از آن برای انتقال سند قطعی در دفترخانه حضور داشته باشد. اگر این نیز برای وی مقدور نبود، بهتر است به خریدار وکالتنامه فروش خودرو بدهد تا خریدار بتواند خودش کارها را پیش ببرد.
صدور این وکالتنامهها مستلزم پرداخت هزینه بوده که پرداخت آن با فروشنده است. بنابراین بهترین حالت این است که هر دو با هم به مزاکز تعویض پلاک بروند و فرآیند آن را انجام دهند.
انتقال سند خودرو بدون تعویض پلاک
مرحله تعویض پلاک درواقع باید بعد از امضای قولنامه و قبل از انتقال سند انجام شود. به این دلیل که اگر پلاک قبلی فک نشده و پلاک جدید برای خریدار ثبت نشده باشد، بعد از انتقال سند هر تخلفی با ماشین صورت بگیرد به نام صاحب پلاک خواهد بود. بنابراین امکان انتقال سند بدون برگه تعویض پلاک وجود ندارد. حتی اگر فروشنده به هر دلیلی نمیتواند در زمان تعویض پلاک حضور داشته باشد باید همانطور که گفتیم وکالت انجام آن را به خریدار بدهد. فروشنده پس از دادن وکالت باید پیگیر تعویض پلاک باشد تا خریدار با پلاکی که به نام اوست در شهر تردد نکند.
ثبت در دفاتر اسناد رسمی
بعد از انجام کارهای مربوط به تعویض پلاک، نوبت به سند زدن قطعی در دفترخانه میرسد. در این مقطع نیز هم باید فروشنده و هم باید خریدار حضور داشته باشند تا بتوانند فرآیند سند زدن را پس از پرداخت هزینه سند خودرو تکمیل کنند. اگر طبق آنچه در بالاتر گفته شد این امکان وجود نداشت و خرید و فروش خودرو به صورت وکالتی انجام میشد، دفترخانه حتما باید مهلت تعویض پلاک را در وکالتنامه درج نماید.
مدارک لازم برای انتقال سند خودرو
مدارک انتقال
هزینه انتقال سند خودرو برعهده کیست؟
هزینه انتقال سند خودرو شامل دو بخش است؛ اولی مربوط به هزینههای مالیاتی است که به حساب دولت واریز میگردد و بخش دوم مربوط به هزینههای دفترخانه است که بهمنظور حقالتحریر واریز میشود. هزینه بخش اول را فروشنده پرداخت میکند و هزینههای مربوط به بخش دوم بین دو طرف معامله تقسیم میشود. اگر فروشنده و خریدار با هم توافقی برخلاف آنچه گفته شد، داشته باشند، محترم بوده و اجرای آن منعی ندارد.
به یاد داشته باشید که چه خریدار و چه فروشنده باشید، باید فرآیند انتقال سند قطعی خودرو را در سریعترین زمان ممکن انجام دهید تا دچار مشکلات احتمالی در آینده نشوید.
سند خودرو که فروشنده برای سند زدن در دفترخانه باید به همراه داشته باشد:
- برگ سبز جدید و تاییدیه نقل و انتقال خودرو که در مراکز تعویض پلاک صادر شدهاست
- بنچاق قبلی و یا برگ کمپانی (بهنام فروشنده )
- اصل مدارک شناسایی فروشنده و خریدار
- بیمهنامه شخص ثالث
- کارت سوخت
- برگ مفاصاحساب پرداختی عوارض سالانه شهرداری
ارزان ترین خودرو دنده اتوماتیک؛ ساینا و کوییک اتوماتیک
با توجه به مشابهت فنی ساینا و کوییک، تفاوت خاصی بین مدل دنده اتوماتیک این خودروها دیده نمیشود. در بازار آزاد، کوییک و ساینا خودکار حدود ۱۸۰ میلیون تومان قیمت دارند و ارزانترین خودروهای ایران هستند که نیاز به تعویض دنده دستی را رفع میکنند.
توصیههایی کاربردی برای نقل و انتقال سند خودرو
۱. قانونی عمل کنید
حتی اگر با دوست، آشنا و اقوام برای خرید خودرو معامله میکنید، همه مراحل را قانونی و مو به مو اجرا کنید. زیرا اگر روزی به مشکل قانونی خورید صحبتهای شفاهی و نسبتهای فامیلی به کارتان نمیآید و حتما باید دست به دامن شاهدها شوید که آن هم کار پر دردسری است.
۲. قولنامه بنویسید
حتما قبل از معامله رسمی، نوشتن قولنامه ماشین (یا همان مبایعهنامه) را فراموش نکنید و جزئیات مربوط به خرید و فروش، زمان و نحوه پرداخت وجه معامله و زمان تحویل خودرو را در آن قید کنید. در این صورت اگر در حین ثبت سند یا بعد از آن مشکل حقوقی پیش بیاید میتوانید به قولنامه رجوع کنید، اما اگر قولنامه وجود نداشته باشد، کارتان بسیار سخت میشود.
اول وکالتنامه را چک کنید
هیچکس نمیتواند بدون اجازه مالک یا بدون داشتن وکالتنامه، اقدام به فروش خودروی مالک را کند. اگر خودرو را از دلال میخرید، باید حتما وکالتنامه او را ببینید در غیر این صورت، به حرفهای او اعتماد نکنید.
۴. به محض اطلاع از کلاهبرداری معامله را فسخ کنید
اگر خودرو را از دلال یا واسطه خریدید و بعد متوجه شدید اجازه یا وکالتنامه از مالک اصلی نداشته، باید به دلیل فروش مال غیر و کلاهبرداری از او به دادگاه شکایت کرده و فسخ معامله ماشین را انجام دهید.
۵. در خرید قسطی، پس از تسویهحساب میتوانید سند بزنید
برای خرید و فروش خودروهایی که از نمایندگی بهصورت قسطی خریداری شده است، فروشنده وکالتی به خریدار میدهد که در آن قید شده بعد از تسویه حساب کامل با نمایندگی اجازه انتقال سند را دارد.
آخرین دیدگاهها